Verschillende wedstrijden

Bij het wedden op voetbal moet je ook een verschil maken tussen competitie, beker en vriendschappelijke wedstrijden. Ook wedstrijden in een poule zoals een WK of de Champions League vragen een eigen tactiek.

Bekervoetbal
Bij het wedden op de nationale beker competities kijk je naar het systeem dat er in een land wordt gehanteerd. Zo kan het verschil maken of een wedstrijd op zich staat of dat er uit en thuis wordt gespeeld. In Engeland wordt er een replay gespeeld bij een gelijke stand, terwijl er in andere landen wordt verlengd en strafschoppen worden genomen. Deze regels hebben invloed op de instelling waarmee spelers het veld in gaan. Als Real Madrid thuis al met 6-0 heeft gewonnen dan zal de tweede wedstrijd misschien wel het tweede elftal worden opgesteld. Voor sommige ploegen is een bepaalde beker competitie bijzaak waardoor jij als speler van het wedden op voetbal je voordeel kan doen. Bekijk voor het wedden op een beker wedstrijd dus altijd naar de opstelling van een team om te zien hoe serieus de trainer de wedstrijd opvat.

Competitie voetbal
wedstrijdenBij competitie voetbal moet je er rekening mee houden dat er in het begin en eind van het seizoen vaak verrassende uitslagen vallen. In het begin zijn er vaak top ploegen met veel nieuwe spelers die nog niet zijn ingespeeld, wat weer verrassende uitslagen tot gevolg kan hebben. Op het eind zijn de prijzen al verdeeld en zijn niet alle ploegen meer gemotiveerd. Een mooi voorbeeld is Bayern München dat na het behalen van het kampioenschap in 2014 gewoon 2 wedstrijden op rij verliest terwijl het daarvoor de gehele competitie nog niet had verloren. Ook door de weekse Europese verplichtingen hebben invloed op wedstrijden in de nationale competitie. Een ploeg die 3 dagen van te voren een zware uitwedstrijd in Rusland heeft gehad is meestal toch wat minder in de volgende competitie wedstrijd.

Vriendschappelijke wedstrijden
Vriendschappelijke wedstrijden worden vaak gespeeld als voorbereiding op het seizoen of als commercieel belang voor een club. Bedenk dat er in het begin van het seizoen door de topclubs vaak in de ochtend nog getraind wordt en dat alle spelers speel minuten krijgen. Hoe dichter bij de competitie hoe serieuzer de ploegen hun vriendschappelijke wedstrijden ingaan. Deze zaken kunnen zeer veel invloed hebben op de uitslag. Speelt een club een wedstrijd in het buitenland om geld te verdienen dan kan de motivatie bij sommige topspelers ook minder zijn. Ook krijgen reserves en jeugdspelers vaak een kans in dit soort wedstrijden wat de uitslag natuurlijk flink kan beïnvloeden. Zaken als tijdstip, invallers, motivatie en ontbreken van wedstrijd premies bij vriendschappelijk voetbal hebben zeker invloed op het wedstrijd verloop. Probeer als voetbal kenner rekening te houden met deze zaken om winstgevend te kunnen spelen.

Poule systeem
Bij wedstrijden in een poule systeem kan het zijn dat wedstrijden niet meer van belang zijn voor een geplaatst team. Of dat er twee teams zijn die beide genoeg hebben aan een gelijkspel. Deze wedstrijden moet je als voetbal kenner anders beoordelen dan een reguliere competitie wedstrijd.